pondělí 3. listopadu 2014

Kdy vzpomínat?

Tento víkend se nesl ve znamení vzpomínek. Vzpomínal jsem já, vy, britská královna, jaderný fyzik i popelář. I když každý trochu jinak...Někdo se v pátek převlékl za strašidlo,krvelačného upíra nebo zmutovanou příšeru,vydlabal dýni ( zakoupenou v akci v supermarketu)  a vyrazil koledovat od domu k domu. A někdo zase v neděli vyčistil hrob, položil na něj věnec, zapálil svíčku a potichu, nostalgicky vzpomínal. Kladu si otázku jako většina společnosti - co je lepší?
Někdo Halloween odsuzuje hned na začátku, považuje to za americkou smyšleninu, která nemá tady u nás co dělat.  V zásadě s ním souhlasím, ale když se koukneme zpět do historie, zjistíme ohromující fakta!

 Halloween vznikl v Irsku. Jeho matkou, z které se vyvinul je prosím křesťanský svátek Všech svatých, slavený 1.10.  Irové, kteří se během hladomoru ve velkém stěhovali do Ameriky, se svého svátku ani na Novém světě nevzdali. A v dnešní době zapracoval marketing, a tak máme na konci října obchody plné malých kýčovitých dýniček, světelných netopýrků a bůh ví, čeho ještě.
Kdežto Dušičky je rize "náš svátek". Chodíme na hřbitov, zapálit svíčku, zavzpomínat na ty, kteří tu už mezi námi nejsou. A to je dobře! Protože bychom neměli zapomínat, co pro nás ti lidé znamenali. Prohodíme o nich pár slov s rodinou či přáteli a je to hned, jako by nám byli blíž.
Pořád jsem ale neodpověděla na otázku, jestli je lepší vzpomínat o Halloweenu nebo o dušičkách. Myslím si, že nevadí, když si vyřežeme dýni a zapálíme v ní svíčku, ale chodit od domu k domu a žádat o koledu? To děláme na Velikonoce, o Halloweenu to přece jen náleží našim zapádním sousedům. Je to jejich svátek, ač vyvinutý z toho našeho. My budeme radši dál zapalovat svíčku. Ale hlavně bychom všichni měli vzpomínat!

Žádné komentáře:

Okomentovat